Študentke tutorke in študenti tutorji Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI) med študijskimi počitnicami ne počivajo. Kot prostovoljke in prostovoljci bodo namreč prenovili spletno stran Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Pomemben del poslanstva Društva SOS telefon je tudi osveščanje javnosti o ničelni toleranci do nasilja ter nudenje kakovostnih informacij vsem, ki želijo izstopiti iz nasilja, k čemur pa lahko pomembno prispeva tudi dobro oblikovana spletna stran.

»Izdelava spletne strani je za našo organizacijo prevelik finančni zalogaj, zato smo se s predlogom o sodelovanju obrnili na FERI. Prepričani smo namreč, da je fakulteta tako zakladnica znanja, kot tudi neizmerne energije mladih,« je povedala Dubravka Hrovatič, vodja programov v Društvu SOS.

»Prepričani smo, da povezovanje bogati vse nas – ob koncu sodelovanja bomo mi imeli novo, uporabnikom bolj prijazno spletno stran, študentje pa bodo bogatejši za izkušnjo prostovoljskega dela in vpogleda v tematiko, s katero se ukvarjamo v društvu. Sodelovanje s tutorji in tutorkami FERI nam izredno veliko pomeni tudi zaradi krepitve socialnega kapitala vseh udeleženih in širjenja naših vrednot o pravici vsakega posameznika, da živi brez nasilja v njemu pomembnih odnosih,« se sodelovanja veseli Hrovatičeva.

Ekipo tutork in tutorjev FERI sestavljajo študentke in študenti višjih letnikov, katerih primarno poslanstvo je, da študentkam in študentom novincem oz. mlajšim kolegicam in kolegom skozi usmerjanje, motiviranje in pomoč skušajo olajšati študij. Tutorski sistem spodbuja tudi medgeneracijsko sodelovanje študentk in študentov, prav tako pa skrbi za sprotno in aktivno reševanje študijske problematike. Tutorke študentke in tutorji študenti skozi opravljanje primarnega poslanstva tutorstva skrbijo za svoj osebnostni ter strokovni razvoj v času študija. Ena izmed takšnih aktivnosti, ki študentkam in študentom omogočajo dodatni strokovni razvoj, je tudi to sodelovanje z Društvom SOS telefon.

Kot je povedala Nina Planinšek, vodja razvoja spletne strani s strani tutorjev in tutork FERI, bo nova spletna stran omogočila Društvu SOS telefon lažje in bolj ažurno posodabljanje vsebine, obiskovalcem pa lažji pregled vsebin. »Prošnjo za pomoč smo z veseljem sprejeli, saj se zavedamo, da gre za dober namen. Veseli smo, da smo del te zgodbe in da lahko preko sodelovanja poglobimo svoje znanje in pridobimo nove izkušnje,« je še dodala študentka.

Nova spletna stran je načrtovana po modernih praksah za tovrstne portale. Omogočala bo anonimen klepet med uporabnicami oz. uporabniki in društvom, s čimer bo žrtvam nasilja zagotovljen dostop do pomoči v okolju brez kakršnih koli tveganj. »Prositi za pomoč je velik in zahteven korak, mi pa si ga želimo čim bolj poenostaviti, zato bomo uvedli možnost klepeta. Posodobili bomo tudi politiko varnosti in zasebnosti. Ob vsem naštetem ne bomo pozabili na prijetno uporabniško izkušnjo, da bo iskanje informacij intuitivno in hitro,« je pojasnil vodja tutorjev študentov FERI, Marko Gluhak.

SOS TELEFON

DOŽIVLJATE NASILJE?
OPAŽATE NASILJE?
POTREBUJETE POMOČ?

SOS TELEFON je namenjen žrtvam nasilja v družini, partnerskih, sorodstvenih in drugih medosebnih odnosov, ki potrebujejo svetovanje in informacije o nasilju, oblikah pomoči, pravicah ter pristojnostih in pooblastilih institucij.

Svetovalni, zaupni in informativni pogovor s strokovno usposobljenimi svetovalkami.

Klic na SOS telefon je brezplačen.

Zadnji prispevki

V njeni koži

05. 12. 2023|Izjave za javnost|

Dragi bralec, draga bralka, pred vama je knjiga, ki združuje 23 zgodb žensk različnih starosti, različnih socialnih in družbenih [...]