Projekt / 18. novembra 2019

“Preživela sem spolno zlorabo.”

»Želim si, da bi globalno stopili skupaj in se zavedali moči spolne zlorabe otrok. Moči, ki jo storilec zlorabi proti žrtvi in moči žrtve, da dejanja preživi in o njih spregovori. Izredno mučno je bilo zame ponavljajoče pričanje o tem, kaj se mi je dogajalo. Počutila sem se izrabljeno in izigrano s strani tistih, ki so vodili postopke. Niso se zavedali, da dejanje spolne zlorabe ni enako “prometni nesreči in okrevanju po njej.” Spolna zloraba so dejanja, ki zaznamujejo človeško bitje od znotraj navzven. Zaznamujejo tako, da živi v nas celo življenje.

Rane, ki jih pusti spolna zloraba, se ne zacelijo. Zgodba spolne zlorabe gre z nami v grob. Z izkušnjo se lahko – z ogromno truda, predelovanja, ukvarjanja s seboj, s svojimi občutji in doživljanji – naučimo živeti. Vendar nikoli več ne bomo takšni, kot smo bili, preden smo postali žrtev spolne zlorabe. Žalostno je, da izredno malo zgodb o spolni zlorabi pride tako daleč, kot je prišla moja. Preveč se vse vrti okoli dokazovanja in pričevanja. Spolna zloraba pa je vsebina, h kateri bi morali pristopati drugače. Ker pri tovrstnih dejanjih ni prav veliko prič. Spolna zloraba se ne dogaja na očeh opazovalk in opazovalcev. Žrtve so izredno poškodovane, šibke, polne gnusa, bede, negotovosti, dvomov, občutkov krivde, strahu, kar vpliva na same vsebine in izražanje osebe, ki je bila žrtev katere koli zlorabe. Oseba z izkušnjo spolne zlorabe najprej rabi celjenje, varno bazo, prostor in predvsem ČAS. Čas, da da prostor sebi in se zaceli do te mere, da lahko o tej vsebini sploh spregovori.

Morda bo slišati brutalno, a je tako zelo resnično: ČE SI PREŽIVEL/A SPOLNO ZLORABO, IMAŠ MOČ. VERJAMEM VATE, DA IMAŠ TOLIKO MOČI, DA LAHKO SPOLNO ZLORABO TUDI PRIJAVIŠ. S tem te malo izzivam, vendar, če molčiš, ti je težko, bolečina je močna. Tako kot je moja in bolečina vseh tistih, ki si ne upajo spregovoriti…. Vendar, PREŽIVEL/A SI KATASTROFALNA DEJANJA, torej zmoreš povedati resnico, ki bo pomagala TEBI in zagotovo TUDI ČLOVEŠTVU. Na tak način rušimo tabuje, ki so več kot le škodljivi. Tabuje, ki povečujejo rane, te pa povzročajo nove žrtve. Ogromno je še vsebine, o kateri bi lahko razpredala. Tukaj je samo bistvo sporočila, ki je prišlo IZ SRCA. V upanju po močni spremembi in podpori.«

Ker je dostikrat težko zbrati dovolj moči da spregovorite, prijavite, se zaupate, lahko pokličete Društvo SOS – za podporo in pomoč.

Izkušnjo preživele lahko od jutri spremljate na:

FB: @drustvo.sostelefon

IG: drustvosostelefon

YOU TUBE: Društvo SOS telefon

Projekt / 22. novembra 2019

… 25. 11. 2019, 4/4

Zdaj, ko gledam nazaj, mislim, da bi lahko že zelo zgodaj, že v šoli in mogoče že prej, v vrtcu, nekdo stopil z mano v stik. Pa bi morda lahko dobila podporo tudi že prej.

Projekt / 21. novembra 2019

… 25. 11. 2019, 3/4

Posledice, ki so del zlorabe, so zelo močne. Še danes se soočam z njimi. Poleg fizičnega zdravja, je bilo tudi veliko psihičnih muk, od zelo močnega gnusa, nevrednosti, dvomov vase, a se je to sploh res dogajalo, tega je bilo ogromno, ogromno…