Vabimo, da se nam oglasite svojci, otroci, prijateljice, prijatelji, sodelavke, sodelavci ter drugi bližnji žrtev intimnopartnerskega femicida, ki bi želeli deliti svoje izkušnje, doživljanje in pričevanje.

O intimnopartnerskem femicidu govorimo takrat, ko je ženska umorjena s strani aktualnega ali bivšega intimnega partnerja (zakonec ali zunajzakonski partner, fant).

Nastaja projekt, ki bo poskušal osvetliti podobe intimnopartnerskega femicida v Sloveniji. Projekt nastaja v sodelovanju z režiserko in sociologinjo dr. Marijo Zidar (mednarodno nagrajeni dokumentarec »Odpuščanje«), doc. dr. Jasno Podreka (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), vodilno slovensko strokovnjakinjo s področja intimnopartnerskega nasilja in femicida, in Društvom SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Vse tiste, ki ste pripravljeni o svojem doživljanju dogodkov karkoli izpovedati, ne glede na to, pred koliko leti ste svojo bližnjo osebo (mamo, sestro, hči, prijateljico, sodelavko…) izgubili zaradi intimnopartnerskega nasilja, vabimo k sodelovanju pri projektu, ki želi ozavestiti in senzibilizirati javnost o razsežnostih in resnosti femicida ter njegovega vpliva na širšo družbo.

Vemo, da femicid praviloma prizadene zelo širok krog bližnjih, ki se velikokrat spopadajo z občutki nemoči znotraj sistema in družbe, ki žrtev ni zadostno zaščitil. Vaša pričevanja, izkušnje in doživljanje so lahko izjemno pomemben vir ozaveščanja javnosti ter opozarjanja, na kaj bi kot družba morali biti pozorni, ko govorimo o intimnopartnerskem nasilju in umorih. Vemo, da so tovrstni umori končna posledica predhodnega intimnoparterskega nasilja, ki ga nemalokrat ne jemljemo dovolj resno.

V Sloveniji je razumevanje intimnopartnerskega femicida še vedno prepleteno s številnimi stereotipi. Velikokrat se vsa medijska pozornost obrne na povzročitelja, vzroke za dogodek se išče v družinskih konfliktih, kjer naj bi bila tako žrtev kot storilec enako problematična, ali pa v ljubosumju, ki naj bi ga pri povzročitelju sprožilo »neprimerno vedenje« žrtve. S tem se krivda za umor nemalokrat bodisi prerazporedi ali pa celo prenese na žrtev samo.

Zgodbe žrtev, zgodovina nasilja ter trpljenje njihovih bližnjih pa sta zamolčana in velikokrat spregledana. Posledično je javnost tudi premalo seznanjena o specifikah teh umorov, njihovih širših uničujočih posledicah, vzrokih zanje ter načinih preprečevanja.

Želimo slišati vaše izkušnje, izpovedi in pričevanja, ki lahko pripomorejo k razumevanju in ozaveščanju o izjemno pomembni temi.

Vaša zgodba ima moč sprožiti spremembo, zato vas vabimo, da stopite v stik z nami.

Vsem, ki se boste vabilu odzvali, bomo v odgovor posredovali vse informacije o nadaljnjem sodelovanju.

Prosimo vas, da nam svojo željo po sodelovanju pri projektu, sporočite najpozneje do 30. novembra 2023, na e-naslov vase.pricevanje@gmail.com ali telefonsko številko 069 995 206.

Z lepimi pozdravi.

Projektna ekipa:

  • dr. Marija Zidar
  • doc. dr. Jasna Podreka
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

SOS TELEFON

DOŽIVLJATE NASILJE?
OPAŽATE NASILJE?
POTREBUJETE POMOČ?

SOS TELEFON je namenjen žrtvam nasilja v družini, partnerskih, sorodstvenih in drugih medosebnih odnosov, ki potrebujejo svetovanje in informacije o nasilju, oblikah pomoči, pravicah ter pristojnostih in pooblastilih institucij.

Svetovalni, zaupni in informativni pogovor s strokovno usposobljenimi svetovalkami.

Klic na SOS telefon je brezplačen.

Zadnji prispevki