Izhod google.com

Izjave za javnost / 28. maja 2020

Turizem za namen trgovine z ženskami in otroki – PODPIŠITE PISMO

Položaj novorojenčkov v Ukrajini, ki jih zaradi zaprtja meja v času epidemije COVID-19, njihovi tuji kupci ne morejo prevzeti, o njem pa je poročala CNN, je razkril masivno globalno trgovino z ženskami in njihovimi otroki. 

Podpišite pismo ukrajinskemu predsedniku, v katerem organizacije, posameznice in posamezniki zahtevajo takojšnje zaprtje institucij, ki omogočajo tovrstni t. i. reproduktivni turizem, in prepoved vseh oblik trgovanja z ženskami in njihovimi otroki.

V skladu z Opcijskim protokolom h Konvenciji Združenih narodov o otrokovih pravicah o prodaji otrok, zlorabi otrok za namen prostitucije in zlorabi otrok za namen pornografije pomeni nadomestno materinstvo (surrogacy) obliko prodaje in trgovanja z otroki.

Tudi Evropski parlament je izrazil mnenje, da je potrebno prakso nadomestnega materinstva prepovedati in nujno obravnavati v okviru instrumentov človekovih pravic. Ta namreč vključuje zlorabo reproduktivnih danosti žensk in uporabno človeškega telesa za pridobivanje finančnih in drugih koristi, posebej v primerih ranljivih žensk iz držav v razvoju. 

Fotografija Anna Pritchard na Unsplash


Sorodne vsebine

[Posodobljeno] Znamenja

Izjave za javnost / 21. aprila 2021

[Posodobljeno] Znamenja

Vsako nasilje žrtvam pusti znamenja, ki ostajajo tudi, ko se telesne rane zacelijo. Nasilje pa nima hudih posledic le za žrtev nasilja, temveč prizadene tudi otroke odraslih žrtev, ki so nema in nemočna priča nasilju in so nemalokrat tudi sami posredne ali celo neposredne žrtve, kar je še posebej skrb vzbujajoče in zahteva ukrepanje vsake osebe, ki je nasilje doživela ali zaznala.

Preberi več
Pogovor ”Začelo se je z zaupanjem”

Izjave za javnost / 23. marca 2021

Pogovor ”Začelo se je z zaupanjem”

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja na pravice žensk opozarja vsak dan, še posebej pa v mesecu marcu, mesecu žensk, zato vas lepo vabimo na

POGOVOR
”ZAČELO SE JE Z ZAUPANJEM”

v sredo, 31. marca 2021, ob 16. uri.

Preberi več
Ženske v partnerskih odnosih ne umirajo zaradi nesoglasij temveč zaradi nasilja

Izjave za javnost / 17. marca 2021

Ženske v partnerskih odnosih ne umirajo zaradi nesoglasij temveč zaradi nasilja

Dovolj je nasilja nad ženskami! Ženske v partnerskih odnosih ne umirajo zaradi nesoglasij v partnerskem odnosu. Umirajo zaradi nasilja s strani (nekdanjih) partnerjev, ki se stopnjuje. Lahko tudi do umora. S pravočasnim ukrepanjem ga lahko preprečimo!

Preberi več