Izhod google.com

Izjave za javnost / 16. novembra 2020

Pismo s Poljske

Prejele smo pismo Poljakinje, živeče v Sloveniji. Pismo objavljamo v celoti:

 

Pregled izbranih dogajanj na Poljskem, ki po mojem ilustrirajo eskalacijo sistemskega nasilja nad ženskami in opis sedanje situacije tekom protestov, z nekaj dokazi, ki govorijo v prid temu, da gre desničarska vlada skupaj s Cerkvijo v odprti konflikt z državljani.

Za vizualne vtise in več podatkov lahko sledite #wojnakobiet #pieklokobiet #strajkobiet

 

Preteklost:

– Prekinitev financiranja organizacij, ki pomagajo ženskam žrtvam nasilja.

– Vlada je odklonila podpis Istanbulske konvencije, ki obsoja diskriminacijo in nasilje na podlagi vere, tradicije in kulture.

– Vlada omogoča, da se zdravniki legalno izgovarjajo s svojo vestjo in ne izvedejo splava ženski, ki ima pravico do splava. Ponavljajo se primeri, ko ženske čakajo zelo dolgo na diagnozo stanja nosečnosti do trenutka, ko splav več ni legalen. Na sodiščih ženske ne dobijo pravočasno potrdila, da je nosečnost nastala kot posledica kriminalnega dejanja, da lahko opravijo splav.

– Pravosodni minister Ziobro je podelil častno priznanje “pro life” aktivistki (25 let stara Zuzanna Wiewiórka), ki se je infiltrirala v spletne forume, ki ponujajo pomoč pri splavih. Nadlegovala je najstnico, ki je iskala pomoč pri splavu, klicala njene starše in ji s tem onemogočila opravljanje splava.

– Državna pomoč spodbuja ženske, da bi imele otroke in ostale doma, saj je denarna pomoč, ki jo dobijo, primerljiva z minimalno plačo. Obenem država ne financira vrtcev, ob uveljavitvi materinskega dopusta obstaja velika verjetnost izgube zaposlitve s slabo možnostjo uspeha na sodišču, če se v tem primeru odločijo za tožbo. Pridobitev preživnine s strani ločenega očeta je prav tako praktično onemogočena.

– Vlada obljublja plačilo subvencij tistim, ki so se jim plače ali finančna podpora zaradi pandemije zmanjšali, v to pomoč pa niso zajeli tisoče žensk, ki so na materinskem dopustu, bolniški in tistih, ki opravljajo skrbniška opravila za svoje invalidne družinske člane. Nekatere ženske poročajo o večmesečnem čakanju na izplačilo materinskega dopusta. Prisiljene živeti od prihrankov so tako pahnjene v revščino, čeprav so bile pred tem zaposlene.

 

Trenutno:

– Na položaj sekretarja za državljanske pravice je imenovan Bartłomiej Wróblewski – mož, ki je predlagal delegalizacijo splava na ustavnem sodišču. (Imenovanje je bilo prekinjeno/preloženo zaradi protestov in zaradi tega, ker ga ena od strank v vladajoči koaliciji ni podprla, uradno naj bi izjavili da “Trenutno ni primeren čas”.)

– Škofi v odziv na proteste tvitajo svetopisemske grožnje, kot je na primer “Luka 10, 18-19 – In rekel jim je: »Gledal sem satana, ki je kakor blisk padel z neba. 19 Glejte, dal sem vam oblast stopati na kače in škorpijone ter na vsakršno sovražnikovo moč. In nič vam ne bo škodovalo.”

– Člani desnice v parlimentu komentirajo situacijo v smislu – končno smo kristjani v ofenzivi. Pa kaj, če otrok po rojstvu umre, saj imamo medicinsko znanje, s katerim omilimo bolečine ob smrti. Prav tako pa ne obstajajo dokazi o duševnem stresu, ki ga doživljajo ob tem starši (na kar so anesteziologi odvrnil več ali manj z “Odj*bite, mi smo tu da podpiramo življenje in ne smrt.”)

– Prostovoljna nacionalistična organizacija “Nacionalna Garda” varuje cerkve pred protesti žensk, med drugim porinejo starejšo žensko po stopnicah. Policija je priča njihovemu nasilnemu ravnanju in ga ne preprečuje.

– 26. 10. vlada podala uradno izjavo aktivacije vojske v podporo policiji z obrazložitvijo, da gre za “preprečevanje širjenja covid-a in obvladovanje nemirov.”

– BMW se je zapeljal v množico protestnikov in poškodoval dve ženski.

– Protestniki vstopajo v cerkve med časom maš.

– Nekateri policisti naj bi se pridružili protestnikom (ni potrjeno) in izražajo podporo s ploskanjem (obstaja posnetek policistke, ki ploska protestnikom).

– Nogometni navijači Legije (varšavski nogometni klub) so se pridružili protestnikom in jih varujejo pred napadi neo-nacijev iz Narodne Garde.

– Kmetje v Nowym Dworze Gdanskim so se pridružili protestom na traktorjih.

– Sindikat “Avgust 1980” je podprl proteste. Bogusław Ziętek, predsednik sindikata meni, da je kršitev kompromisa, ki na Poljskem velja že vrsto let, nesprejemljiva. Država, ki se postavi v vlogo super arbitra človeške vesti, gre proti totalitarni državi. “Vsakdo ima pravico do svobode vesti odločanja. Vlada, ki tega ne razume, je vlada, ločena od resničnosti. Podpiramo protestnike, saj priznavamo, da nedavne odločitve vladajočih, tako v političnih, socialnih kot ekonomskih zadevah, upravičujejo glasno nasprotovanje celotne družbe, češ da “no pasaran”.”

– Protesti v parlementu – ženske nosijo maske z motivom strele, ki že dolgo velja za uspostavljen simbol boja za reproduktivne pravice na Poljskem, režimska TV pa komentira “fašizem levice uničuje Poljsko” in “protestniki s simboli Hitlerjungend.”

– Poveljnik policije mesta Lodz poda uradno izjavo – se opraviči za postopanje dveh nasilnih policistov – oba dobita odpoved. Povedal je tudi, da je policija podrejena županu mesta zaradi ukrepov, ki so povezani s pandemijo in tako mora izvajati opravila, ki jih sam ne odobrava in da ne bo dovolil uporabe policije v politične namene, kot sta varovanje premoženja politikov in izvajanje represije nad protestniki. Meni, da bi se policija morala ukvarjati z zagotavljanjem varnosti in obrokov starejšim, ipd.

– Od danes naprej poteka blokada mest z avtomobili in protesti. Protestniki skandirajo “jebac pis” (fuck PiS), “myślę, czuję, decyduję” (mislim, čutim, odločam), “wypierdalać” (odjebite).

– Jutri bodo kot v Islandiji leta 1975 ženske nehele delati na delovnih mestih in izpolnjevati vse obveznosti kot žene in matere.

– Fun fact “pro life” aktivistka Kaja Godek je na FB objavila pogovor s sinom o tem kako sedaj “končno ni več dovoljeno ubijati majhnih Moominov.” “Moomini so sedaj varni – hvala mami.” Od podjetja avtorice Moominov – Tove Jansson je dobila sporočilo, da ne dovoljujejo uporabe zgodb o Moominih v politične namene in da za Janssonovo svoboda izbire v njenem življenju in umetnosti predstavlja eno najpomembnejših vrednot in vodil.

 

EDIT:

Nevarna izjava Jaroslawa Kaczynskega (PiS): “Imamo stanje, v katerem bodo te demonstracije zagotovo stale veliko življenj. Tisti, ki jih organizirajo in se jih udeležujejo, prinašajo splošno nevarnost to je zločin/ kriminalno dejanje. Oblasti imajo vso pravico nasprotovati tem protestom. Obstajajo tudi napadi na cerkve. (…) Cerkev je edina, ki jo poznamo na Poljskem. Zavrniti cerkev je nihilizem. (…) Moramo temu nasprotovati. Še posebej moramo braniti poljsko cerkev. Za vsako ceno. Vse člane PiS in naše podpornik pozivam, da jo branijo.”

 

EDIT 2:

Rada bi se zahvalila, da delite objavo in izkoristila platformo, da izpostavim organizacije, ki opozarjajo na nasilje, pomanjkanje enakopravnosti, reproduktivne pravice v Sloveniji: Društvo SOS telefon, Inštitut 8. marec, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi.

Prosim, prisluhnite jim, podpirajte jih in vedno spregovorite naglas v svoji drużbi. Da se ne zgodi v Sloveniji to, kar se dogaja zdaj na Poljskem.

 

Olga


Sorodne vsebine