Izjave za javnost / 30. novembra 2020

Kratki filmi proti nasilju nad ženskami – “Začelo se je z zaupanjem”

Spoštovani,

zaradi vse pogostejšega stopnjevanja nasilja nad ženskami, sovražnega govora proti ženskam nasploh v javnem diskurzu, kot tudi zaradi dogajanj širše po Evropi, smo se v Društvu SOS telefon odločile na več načinov odpreti javni prostor perečim tematikam, ki so še vedno problem v naši družbi.

Tekom zadnjega meseca smo zato v koprodukciji s filmsko produkcijo Vertigo pripravljali dobrodelno neprofitno kampanjo ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami (16 dni aktivizma med 25. novembrom in 10. decembrom) ter posneli tri kratke igrane filme v režiji Martina Drakslerja, ki temeljijo na resničnih izpovedih žensk, žrtev nasilja (umor, posilstvo, nasilje v družini). Producentka kratkih filmov je Zala Opara. Pri soustvarjanju projekta so sodelovali Društvo Bunker – Stara Elektrarna, filmski studio Viba in studia za post-produkcijo slike in zvoka, Teleking in 001. Ustvarjalke in ustvarjalci so projekt ustvarjali prostovoljno.

Kratki filmi bodo doživeli mednarodno spletno premiero v sredo, 2. decembra ob 18:00. Za slovensko javnost bodo filmi dostopni preko FB Društva SOS telefon (https://sl-si.facebook.com/drustvo.sostelefon) in kasneje objavljeni na spletni strani Društva SOS telefon (https://drustvo-sos.si ). Trije kratki filmi bodo na spletnih portalih objavljeni v eno urnih intervalih – kratki film o nasilju ob  18:00, o posilstvu ob  19:00  ter o umoru ob  20:00.

V sklopu Mreže WAVE, evropska mreža ženskih organizacij, ki se osredotoča na odpravo nasilja nad ženskami in otroki, bodo povezane organizacije na isti dan objavile spletno povezavo na svojih spletnih portalih. Enako bo storila Evropska ženska mreža proti spolnemu nasilju, katere soustanovitelj je Društvo SOS telefon, pridružile pa so se nam še druge organizacije.

V Sloveniji bodo kampanjo delili tudi ostali mediji (RTV Slovenija, POP TV, priloga časopisa Delo, revija ONA), dogovarjamo pa se še z radiji, mednarodnim spletnim programom Nowness, nevladnimi organizacijami in ostalimi.

Prosimo vas, da na projekt, ki je nastal povsem na prostovoljni osnovi in ki bo, verjamemo, ponovno močno opozoril širšo in strokovno javnost na nasilje nad ženskami, opozorite tudi vi.

S spoštovanjem,

Maja Plaz, predsednica

Prenesite:

Izjava za medije (pdf)

Poster slo (png)

Poster eng (png)

Fotogalerija

Kar je dovolj, je dovolj!

Izjave za javnost / 10. januarja 2021

Kar je dovolj, je dovolj!

Izjava za javnost

Izjave za javnost / 26. novembra 2020