Izhod google.com

Izjave za javnost / 30. novembra 2020

Kratki filmi proti nasilju nad ženskami – “Začelo se je z zaupanjem”

Spoštovani,

 

zaradi vse pogostejšega stopnjevanja nasilja nad ženskami, sovražnega govora proti ženskam nasploh v javnem diskurzu, kot tudi zaradi dogajanj širše po Evropi, smo se v Društvu SOS telefon odločile na več načinov odpreti javni prostor perečim tematikam, ki so še vedno problem v naši družbi.

 

Tekom zadnjega meseca smo zato v koprodukciji s filmsko produkcijo Vertigo pripravljali dobrodelno neprofitno kampanjo ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami (16 dni aktivizma med 25. novembrom in 10. decembrom) ter posneli tri kratke igrane filme v režiji Martina Drakslerja, ki temeljijo na resničnih izpovedih žensk, žrtev nasilja (umor, posilstvo, nasilje v družini). Producentka kratkih filmov je Zala Opara. Pri soustvarjanju projekta so sodelovali Društvo Bunker – Stara Elektrarna, filmski studio Viba in studia za post-produkcijo slike in zvoka, Teleking in 001. Ustvarjalke in ustvarjalci so projekt ustvarjali prostovoljno.

 

Kratki filmi bodo doživeli mednarodno spletno premiero v sredo, 2. decembra ob 18:00. Za slovensko javnost bodo filmi dostopni preko FB Društva SOS telefon (https://sl-si.facebook.com/drustvo.sostelefon) in kasneje objavljeni na spletni strani Društva SOS telefon (https://drustvo-sos.si ). Trije kratki filmi bodo na spletnih portalih objavljeni v eno urnih intervalih – kratki film o nasilju ob  18:00, o posilstvu ob  19:00  ter o umoru ob  20:00. 

 

V sklopu Mreže WAVE, evropska mreža ženskih organizacij, ki se osredotoča na odpravo nasilja nad ženskami in otroki, bodo povezane organizacije na isti dan objavile spletno povezavo na svojih spletnih portalih. Enako bo storila Evropska ženska mreža proti spolnemu nasilju, katere soustanovitelj je Društvo SOS telefon, pridružile pa so se nam še druge organizacije.

 

V Sloveniji bodo kampanjo delili tudi ostali mediji (RTV Slovenija, POP TV, priloga časopisa Delo, revija ONA), dogovarjamo pa se še z radiji, mednarodnim spletnim programom Nowness, nevladnimi organizacijami in ostalimi.

 

Prosimo vas, da na projekt, ki je nastal povsem na prostovoljni osnovi in ki bo, verjamemo, ponovno močno opozoril širšo in strokovno javnost na nasilje nad ženskami, opozorite tudi vi.

 

S spoštovanjem,

 

Maja Plaz, predsednica

 

Prenesite:

Izjava za medije (pdf)

Poster slo (png)

Poster eng (png)


Fotogalerija


Sorodne vsebine

[Posodobljeno] Znamenja

Izjave za javnost / 21. aprila 2021

[Posodobljeno] Znamenja

Vsako nasilje žrtvam pusti znamenja, ki ostajajo tudi, ko se telesne rane zacelijo. Nasilje pa nima hudih posledic le za žrtev nasilja, temveč prizadene tudi otroke odraslih žrtev, ki so nema in nemočna priča nasilju in so nemalokrat tudi sami posredne ali celo neposredne žrtve, kar je še posebej skrb vzbujajoče in zahteva ukrepanje vsake osebe, ki je nasilje doživela ali zaznala.

Preberi več
Pogovor ”Začelo se je z zaupanjem”

Izjave za javnost / 23. marca 2021

Pogovor ”Začelo se je z zaupanjem”

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja na pravice žensk opozarja vsak dan, še posebej pa v mesecu marcu, mesecu žensk, zato vas lepo vabimo na

POGOVOR
”ZAČELO SE JE Z ZAUPANJEM”

v sredo, 31. marca 2021, ob 16. uri.

Preberi več
Ženske v partnerskih odnosih ne umirajo zaradi nesoglasij temveč zaradi nasilja

Izjave za javnost / 17. marca 2021

Ženske v partnerskih odnosih ne umirajo zaradi nesoglasij temveč zaradi nasilja

Dovolj je nasilja nad ženskami! Ženske v partnerskih odnosih ne umirajo zaradi nesoglasij v partnerskem odnosu. Umirajo zaradi nasilja s strani (nekdanjih) partnerjev, ki se stopnjuje. Lahko tudi do umora. S pravočasnim ukrepanjem ga lahko preprečimo!

Preberi več