Izjave za javnost / 21. oktobra 2020

Kampanja #samoJApomeniJA

Društvo SOS telefon podpira predlog #samoJApomeniJA in aktivno sodeluje v kampanji.

Pri predlogu gre za model afirmativnega soglasja, ki temelji na soglasju vseh udeleženih oseb v spolnem odnosu. Ta model je za žrtve ugodnejši. Od njih ne zahteva, da izrečejo “ne”. Molk ne predstavlja privolitve!

V pripravi so spremembe kazenskega zakonika, tudi v delu, ki opredeljuje posilstvo. Predlog Ministrstva za pravosodje RS je, da se premaknemo od trenutno veljavnega modela prisile (»ne pomeni ne«) k nadgrajenemu modelu veta. Zdaj ta temelji na nasprotovanju: za posilstvo bi šlo, kadar bi bilo izraženo nasprotovanje žrtve. Včasih žrtve otrpnejo in niso sposobne izreči “ne”, včasih žrtve posilstva niso pri zavesti in kot take ne morejo izreči “ne”. Samo ja pomeni ja.

Vabimo vse, da podpišete apel, ga delite in se tako postavite na stran in v bran žrtvam posilstva in spolnega nasilja:

Nevladne organizacije, ki sodelujemo v kampanji #samoJApomeniJA smo vesele in ponosne, da nas pri tem podpirajo tudi številne uspešne osebe:

” … odnosi bodo v bistvu še bolj kvalitetni, ker bomo pristopali iz nekega temeljnega spoštovanja do druge osebe, iz občutka enakovrednosti druge osebe, iz občutka, da nas zanima, kaj ta oseba doživlja takrat, kaj si želi takrat, česa si ne želi, in tudi iz spoštovanja do tega, da mogoče ne ve, česa si želi ali ne, in da je ključno to, da ta »ne vem« ne pomeni »ja,«” pravi glasbenik Iztok Koren iz skupine Širom.

“Ženske si zaslužimo prihodnost, v kateri bomo same odločale o lastnem telesu, in prihodnost, v kateri bo vsak spolni odnos, v katerem bomo soudeležene, pa vanj ne bomo privolile, označen kot to, kar je: kot posilstvo. Naša telesa namreč niso hodeče vabe za vsakogar, ki bi si spolnosti z nami morebiti zaželel. Zato: »samo ja pomeni ja,« meni Ana Pavlič, programska direktorica Inštituta za preučevanje enakosti spolov IPES.

“Mislim, da mora država narediti vse, ampak res prav vse, da bo vsakomur jasno, da samo jasno izražen »ja« pomeni »ja«,” meni direktorica javnega zavoda Mala ulica, Eva Strmljan Kreslin.

“Podpiram kampanjo »Samo ja pomeni ja«, katere cilj je ustrezna opredelitev spolnega nasilja in posilstva v slovenski zakonodaji. Vse drugo je nasilje. Samo »ja pomeni ja«! Tako meni glasbenik in televizijska osebnost Tilen Artač.

“In ker tudi sama življenju verjamem, da je lepo in svetlo – ni pa vedno tako, rada rečem »ja«, takrat ko to mislim, čutim in si želim. Podpiram projekt Ja pomeni Ja!” Tako pravi televizijska ustvarjalka Tanja Koren.

“Ko govorimo o spolnem odnosu, odnosu ljubezni, popolnega sprejemanja in predajanja, bi toliko bolj morala biti na prvem mestu želja. In prav zato je pri spolnem odnosu najmanjše nesodelovanje zadosten signal. Dovolj je neizrečeno nestrinjanje, najmanjši namig – in ne šele aktivna, fizična obramba. Vsako siljenje je posilstvo in zato kaznivo dejanje. Samo »ja« pomeni »ja«,” meni Polona Strnad, vodja odnosov z javnostmi na Inštitutu Jožef Stefan.

“V vsakem trenutku je potrebno biti prepričan, ali si oseba zares želi biti intimna. Oseba se ne more vedno aktivno braniti, lahko otrpne ali pa se ne upira zaradi strahu. Zato samo jasen ja pomeni ja,” meni športnik Jure Natek.

“… pogosto pokažem fotografijo, na kateri je neka gospodična, ki ima morda malce preglobok dekolte. Na tej fotografiji jo nek mladenič gleda neposredno sem in ne v obraz. Nekoč me je ob ogledu te fotografije nek gospod vprašal: »Ja, kaj pa je narobe? Saj je sama hotela, ne? Zakaj se je pa tako oblekla?« To me je zelo razžalostilo. Samo »ja« pomeni »ja«. In nič drugega,” meni tudi predavateljica za poslovno komuniciranje in protokol Ksenija Benedetti.

“Kot zakonska in družinska terapevtka že vrsto let pri svojem delu dnevno opažam, da se žrtve počutijo krive za vse možno. Krive, ker niso pobegnile, krive, ker se niso branile, krive, ker jih je telo izdalo in so otrple in zamrznile. Vendar to ni res. Krivda in odgovornost je vedno na strani storilca in ne žrtve,” je povedala prof. dr. Tanja Repič Slavič.

“Moje življenje je navzven videti kot iz pravljice. Ampak temu še zdaleč ni tako. Sem namreč žrtev nasilja in moje otroštvo je bilo prežeto s hudim fizičnim in psihičnim nasiljem. In vse, kar žrtev takrat potrebuje, je toplina, ljubezen in sočutje, vsekakor pa ne občutka krivde ali obsojanja. In le jasen »ja« pomeni »ja«,” pravi voditeljica, igralka in novinarka Ana Raščan.

“Če se gremo moderno državo, v kateri se ljudem zagotavlja spolna avtonomija, bi bil model »ja pomeni ja« edino primeren,” pravi odvetnica dr. Nataša Pirc Musar.

“Nihče si nima pravice lastiti telesa drugega,” pravi televizijski voditelj in model David Urankar, ki podpira našo kampanjo #samoJApomeniJA.

Odvetnica Jasna Zakonjšek podpira kampanjo #samoJApomeniJA.

Da #samoJApomeniJA se strinja tudi bivša evropska komisarka Violeta Bulc iz gibanja Ecocivilisation.

Svetovalka predsednika republike in nekdanja tožilka Vlasta Nussdorfer podpira predlog #samoJApomeniJA.

Pisatelj in režiser Goran Vojnović podpira predlog #samoJApomeniJA.

Duhovnik Janez Cerar iz civilne iniciative za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je. podpira predlog #samoJApomeniJA.

Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021

Izjava za javnost