Projekt / 30. julija 2019

“Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat!”

Od 22. novembra 2018 do 7. januarja 2019 je bila v Galeriji Kresija postavljena razstava »Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat.«

Umetnice in umetniki Boris Beja, Mina Fina, Jaka Babnik, Valerie Wolf Gang, Hana Karim, Nina Koželj, Tadej Vaukman in Tanja Radež so ustvarili 10 umetniških pripovedi žensk, ki so se zaradi doživljanja nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon. Nastale so umetniške stvaritve z dodano pripovedno vrednostjo v najrazličnejših oblikah – od fotografij, slik, do filmov, oblikovalskih in uporabnih izdelkov. Predvsem pa so umetniške stvaritve postale predmet spoznavanja življenjskih usod posameznic, ki so bile dovolj pogumne, da so o njih spregovorile, jih zapisale in tako posredovale svojo izkušnjo mnogim, ki jim do novega začetka manjka spodbud in zagotovil, da obstajajo organizacije, ki jim lahko pomagajo. Ljudje, ki jih pri njihovi odločitvi podpirajo.

Umetnice in umetniki, ki so sodelovali na razstavi, so v sodelovanju z žrtvami nasilja ustvarili umetniška dela, ki bi morala spodbuditi diskusijo in širiti zavedanje o nesprejemljivosti nasilja. Ki seveda ni omejeno zgolj na nam znani kulturni in družbeni prostor, temveč ga lahko zaznamo povsod po svetu. Z razstavo »Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat« smo žrtvam nasilja sporočali, da je izhod iz nasilnega odnosa možen. Je pa proces, ki je lahko za žrtev izjemno težak in travmatičen. Vsako obsojanje in spraševanje žrtvi dodatno otežuje že tako težko odločitev. Reproducira tudi predsodke in stereotipe, zato je naše zavedanje o zakoreninjenosti nasilja in o težavnosti razmer, v katerih so se znašle žrtve nasilja, izjemno pomembno.

V projektu smo sodelovali: Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Mestna občina Ljubljana (Oddelek za kulturo in Oddelek za zdravje in socialno varstvo), kustos Božidar Zrinski iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra, medijski partner je bil Prvi program Radia Slovenija, finančno podporo pa je zagotovilo Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Sloveniji. Sodelovali so tudi storytelling studio DOBRE ZGODBE, KOFEIN DIZAJN in O.K.VIR. Častni pokrovitelj razstave je bil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

“Preživela sem spolno zlorabo.”

Projekt / 18. novembra 2019

“Preživela sem spolno zlorabo.”

Ob Evropskem dnevu proti spolnemu zlorabljanju, smo dali glas preživeli. Štirinajst let preživljanja spolne zlorabe s strani dedka je pustilo veliko posledic. Ravno zato, da bi bilo zlorab manj, da bi bile hitro odkrite in da bi sistem učinkovito zaščitil žrtve, javno poziva:

11. mednarodni natečaj Plaktivat »Ni opravičila!«

Projekt / 9. septembra 2019

11. mednarodni natečaj Plaktivat »Ni opravičila!«

Od novembra 2018 do februarja 2019 je TAM-TAM Inštitut ulice preplavil z zmagovalcem 11. mednarodnega natečaja Plaktivat.