Izjave za javnost / 29. novembra 2020

Poziv k skupinski akciji – mednarodni spletni premieri

Spoštovane ženske, aktivisti_ke, borci in borke za človekove pravice žensk,

zaradi vse pogostejšega stopnjevanja nasilja nad ženskami, sovražnega govora proti ženskam nasploh v javnem diskurzu in nedavnih zakonov, ki jih je sprejela Poljska, smo se na Društvo SOS telefon odločile na več načinov odpreti javni prostor perečim tematikam, ki so še vedno problem v naši družbi.

Tekom zadnjega meseca smo zato v koprodukciji s filmsko produkcijo Vertigo pripravljali dobrodelno neprofitno kampanjo za Mednarodne dneve boja proti nasilju nad ženskami. Pri soustvarjanju projekta so sodelovali Društvo Bunker – Stara Elektrarna, filmski studio Viba in studia za post-produkcijo slike in zvoka, Teleking in 001.

Projekt je osnovan na dobrodelnosti in angažmaju profesionalne in mlade filmske ekipe k družbenem udejstvovanju preko snovanja kratkih filmov s tematiko, katero je nujno potrebno prediskutirati prav danes.

V duhu Mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami (16 dni aktivizma med 25. novembrom in 10. decembrom) ter svetovnega dneva človekovih pravic (10. december) so nastali trije kratki filmi bazirani na resničnih zgodbah, s katerimi na dnevni bazi prihajajo v stik sodelavke Društva SOS telefon, avtorice literarnih predlog kratkih filmov. Gre za tri pripovedi o izkušnji intimno-partnerskega nasilja, za zgodbo o nasilju, posilstvu in umoru.

Ti približno 7-minutni kratki filmi so nastali v režiji Martina Drakslerja, mladega režiserja, čigar študentski dokumentarni film Alzheimer Cafe (2019) je prejel številne nagrade in ga je bilo v zadnjem letu moč videti po filmskih festivalih po celem svetu. Režiser je v filme vnesel senzibilnost, katere v videu take narave ni bilo mogoče videti na svetovni ravni že veliko časa. Predsednica društva SOS, Maja Plaz pravi: »kot avtorica ene od zgodb in kot nekdo, ki na področju preprečevanja nasilja nad ženskami delam že 25 let, sem ob ogledu filmov ostala nema in pretresena – ne glede na vse, kar sem pri svojem delu že videla, ne glede na to, da sem poznala vse tri zgodbe, so filmi pustili globok odtis v meni.«

Filmi bodo doživeli mednarodno spletno premiero v sredo, 2. decembra ob 18:00. V sklopu Evropske naveze organizacij, ki se borijo za ženske pravice, računamo, da bodo vse povezane organizacije na isti dan objavile spletno povezavo na svojih spletnih portalih. V Sloveniji so to kampanjo že delili in še jo bodo, tudi ostali TV in tiskani mediji. Do sedaj je to revija ONA, dogovarjamo pa se še z radiji, mednarodnim spletnim programom Nowness in evropsko platformo društev, ki se borijo za ženske pravice in ostalimi.

Vljudno vas vabimo k sodelovanju pri mednarodni spletni premieri kratkih filmov. Premiera bo v sredo, 2. decembra ob 18:00. Trije kratki filmi bodo na spletnih portalih objavljeni v eno urnih intervalih – film o nasilju ob 18:00, o posilstvu ob 19:00 ter o umoru ob 20:00. Povezave na kratke filme boste prejeli dan pred premiero na zaklenjenem linku. Link bo odklenjen na uro premiere.

Društvo SOS telefon in Vertigo, Ljubljana

Fotogalerija

Kar je dovolj, je dovolj!

Izjave za javnost / 10. januarja 2021

Kar je dovolj, je dovolj!

Izjava za javnost

Izjave za javnost / 26. novembra 2020