Izjave za javnost / 26. novembra 2020

Izjava za javnost

25. novembra, na svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami, je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami z namenom ozaveščanja svetovne javnosti o razsežnostih različnih vrst nasilja nad ženskami. S tem datumom se prične 16 dni aktivizma, ki se končajo 10. decembra na Svetovni dan človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami pomeni eno najhujših kršitev človekovih pravic, ki ne pozna meja in je povezano z neenakomerno porazdelitvijo moči med ženskami in moškimi v družbi. V času epidemije je še toliko bolj pomembno kot sicer, da smo pozorni na to, kaj se dogaja v naši okolici. Vedno in posebej še sedaj je ničelna toleranca do nasilja nujna.

Če doživljate nasilje ali če sumite, da kdorkoli v vaši okolici doživlja nasilje (slišite kričanje, klice na pomoč ali druge znake kateri kažejo na problematiko nasilja…) se povežite s pristojnim Centrom za socialno delo ali nevladno organizacijo. Vsekakor pa lahko pokličite 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

Najmanj kar lahko naredi vsak od nas je, da sum nasilja prijavi. Mnoge žrtve nasilja morda ne zmorejo same poklicati na pomoč, ker so ujete v izolaciji s povzročiteljem nasilja.

Pomembno je, da žrtve nasilja občutijo da NISO SAME in DA POMOČ OBSTAJA.

V Sloveniji deluje mreža Svetovalnic, ki izvaja pomoč na področju preprečevanja nasilja, kjer lahko dobite vse potrebne informacije v zvezi s prijavljanjem nasilja in zagotavljanjem pomoči žrtvam nasilja.

Seznam SVETOVALNIC ZA ŽRTVE NASILJA v Sloveniji

Program/organizacija Telefonska številka Delovni čas
Beli obroč Slovenije 040 772 276 Vsak delovnik 8:00 – 16:00
CIS – Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem 030 380 380 Vsak delovnik 8:30 – 15:00,

četrtek 12:00 – 18:00, petek 8:00 – 14:00

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja 031 699 333

Vsak delovnik 9:00  – 15:00

Vsak dan 12:00 – 22:00;
ob sobotah, nedeljah in praznikih 18:00 – 22:00

Društvo za nenasilno komunikacijo 01 43 44 822 Vsak delovnik 8:00 – 16:00
Društvo življenje brez nasilja, Svetovalnica za žrtve nasilja – Enota Novo mesto 031 696 389 Vsak delovnik 8:00 – 16:00, petek 8:00 – 14:00
Društvo življenje brez nasilja, Svetovalnica za žrtve nasilja – Enota Bela krajina 051 201 760 Vsak delovnik 8:00 – 16:00,

četrtek 8:00 – 18:00, petek 8:00 – 14:00

Prvi pomurski materinski dom s svetovalnico 031 404 683 Vsak delovnik 7:00 – 15:00
Svetovalnica Kapljica – pomoč žrtvam nasilja 070 445 660 Ponedeljek, torek in četrtek 8:00 – 15:00, sreda 8:00 – 17:00, petek 7:00 – 13:00
Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor 051 489 529

info@svetovalnica-mb.si

Ponedeljek – petek

8:00 – 16:00,

sreda in četrtek do 20:00

Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja – Ljubljana 01 425 47 32

Vsak delovnik 8:00 – 15:00

Vsak dan 18:00 – 21:00

Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja – Krško 07 490 65 10

Vsak delovnik 8:00 – 15:00

Vsak dan 18:00 – 21:00

Združenje za MOČ 041 20 49 49 24 ur na dan, vse dni v tednu tudi med vikendi in prazniki

Povzemite našo skupno izjavo.

Skupna izjava mreže svetovalnic za žrtve nasilja (pdf)